Stop met multitasken. Begin met monotasken.

Stop met multitasken. Begin met monotasken.

Welke van de volgende activiteiten heeft een tijdelijke afname van tien IQ punten tot gevolg?

  1. Een jointje roken
  2. Een email versturen tijdens een telefoongesprek
  3. Een nacht overslaan

Volgens een studie van het het University of Londons psychiatrisch instituut is het juiste antwoord 2. Onderzoekers bestudeerden 1.100 Britse werknemers en kwamen erachter dat multitasken met elektronica schadelijker is voor het IQ dan blowen en nachten doorhalen. Te veel hiervan noemt men ‘Informania’. Constant overladen worden door informatie afkomstig van email, social media, telefoontjes, berichten, etc. Niet alleen ongezellig dus, maar ook schadelijk.

Over multitasken en Frankenstein

Ok, dat is dan ook wel een behoorlijk dramatische studie, maar het bevestigt wel wat verschillende onderzoeken al jaren laten zien: multitasken is niet goed. We multitasken niet eens echt. Op 2% van de mensheid na, de zogenaamde supertaskers. Als je er daar één van bent, lees gerust door met je linkeroog, terwijl je met je rechteroog de snelweg in de gaten houdt en een telefoontje van je baas beantwoordt. Voor de rest van ons, geef het maar op. Stop met switchen tussen veel verschillende activiteiten. Hierdoor worden we alleen maar minder effectief, voelen minder voldoening, en krijgen uiteindelijk veel minder voor elkaar.

Laten we hier even dieper op ingaan. Wanneer we multitasken, kiezen we niet één taak, we kiezen ze allemaal. Met als gevolg dat de concentratie tot 37% kan dalen. We doen niet meer, we hebben gewoon minder aandacht. Dat terwijl aandacht cruciaal is voor kwaliteit. En keuzes maken eigenlijk juist draait om de kunst van het prioriteiten stellen. Heb jij ook gemerkt hoe moeilijk het is keuzes te maken?

Bijvoorbeeld wel eens aan een zesdejaars scholier gevraagd wat ze wil gaan studeren? Grote kans dat ze zich heeft aangemeld voor verschillende universiteiten. Nog grotere kans dat ze maanden lang de tijd te neemt om tot een uiteindelijke beslissing te komen.

Maar het probleem ligt dieper dan een overvloed aan mogelijkheden. We zijn zo gewend aan multitasken dat we opties nodig hebben. Multitaskers worden gezien als competent en efficiënt. Dat krijgen we vanuit de maatschappij mee. Hoe we moeten kiezen niet. En een gedeelte van optie A combineren met B en daar wat C en D bijvoegen werkte niet voor dr. Frankenstein. Voor de (overgrote) rest van ons ook niet. Stoppen met multitasken, is dus het advies.

Van Snel naar Slow naar Flow

Toch lijkt het wat contra-intuïtief, een stapje terug doen. Vooral op het moment dat je het druk hebt. Maar als je een administratieve taak probeert uit te voeren, terwijl er zeven tabs open staan in je browser, er om de vijf minuten een nieuwe mail binnen komt, je telefoon op de tafel naast je ligt te trillen en een collega binnenloopt voor een snel overleg – snap je dat meer niet perse beter is.

Het alternatief? Monotasken. De ene taak na de andere afwerken in plaats van alles door elkaar te gooien. Je hebt namelijk gemiddeld 15 minuten de tijd nodig om je echt te kunnen concentreren. Of om in de flow te komen, zoals Mihaly Csikszentmihalyi dat noemt. Csikszentmihalyi, doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar ‘flow’. De optimale ervaring. Het moment waarop je volledig betrokken bent bij een activiteit. Wanneer al het andere irrelevant wordt en dingen precies gaan zoals ze moeten gaan.

Iedereen kan flow bereiken. In elk soort activiteit. Van componeren tot strijken, van fabriekswerken tot hardlopen. Zolang we maar…

  1. Duidelijkheid hebben over waar we mee bezig zijn
  2. Mentaal aanwezig zijn bij wat we doen
  3. Bewust kiezen om ergens mee bezig te zijn (actief in plaats van passief)
  4. Zelfvertrouwen hebben
  5. Er een goede balans is tussen uitdaging en vaardigheden

Monotasken dus

Klinkt aantrekkelijk, die flow. En als je even in je geheugen graaft kom je ook vast wel een eigen voorbeeld tegen. Maar hoe kunnen we het oproepen?

Niet door veel tegelijk te doen. Wel door minder te doen. En door dingen beter te doen. Monotasken dus. Hier een paar tips:

Stel prioriteiten

Niet de gemakkelijkste tip. Misschien wel de belangrijkste. Te veel op je ‘to do’ lijstje hebben maakt je onrustig. Je voelt je al inadequaat nog voordat je begint. Dus prioriteer, kies een paar taken uit en zeg nee tegen al het andere. Bedenk daarbij wat het belangrijkste is en het meeste impact zal hebben.

Nog concreter advies? Maak elke avond een lijstje met drie taken voor de daarop volgende dag. Zo begin je de dag met een duidelijk idee. Je kunt natuurlijk taken toevoegen op een later moment, maar eerst maak je die drie af. (Nee, niet tegelijk).

Creëer rust

Sluit je browser af, zet je telefoon op stil en vraag anderen je niet te storen (behalve als er brand is). Denk eraan. Elke keer dat je gestoord wordt, duurt het een kwartier voordat je er weer in zit.

Oefen

Nieuwe gewoontes aanleren kost tijd. Al helemaal als je al jaren anders gewend bent. Begin met intervallen van twintig minuten en bouw van daaruit op. Concentreer je en geniet van de tevredenheid na elke afgeronde taak.

 

 

Geef een reactie