VinNatur’s Villa Favorita: leren en proeven in stijl

Villa_Favorita

Een rustige maandagochtend in Vicenza. Zo lijkt het in ieder geval. De lucht is strak blauw, april brengt lentebloesems met zich mee en het Veneziaanse heuvellandschap is versierd met wijngaarden en authentieke boerderijen. Dan duikt Villa Favorita op vanachter de cipressen. Een 17e-eeuws Italiaans landhuis, ontworpen door Francesco Muttoni. Dit is waar de bedrijvigheid begint. Want Villa Favorita is voor de dertiende keer host van VinNatur – één van de belangrijkste Europese evenementen op het gebied van natuurlijke wijnen.

Wijnmakers aller landen, verenigt u!

VinNatur is een wijnbeurs, maar ook een vereniging van wijnmakers die zich toeleggen op het produceren van natuurlijke wijnen. Wijnen gemaakt met minimale technologische interventie op het land, in de druif en in de wijn zelf. En vooral: zonder chemische toevoegingen. “Dat maakt produceren niet gemakkelijker”, legt Angiolino Maule uit. Maule is voorzitter van VinNatur en zelf ook wijnproducent. Vanuit die positie heeft hij goed zicht op wat producenten nodig hebben: kennis. “Een natuurlijk geproduceerde wijn is veel kwetsbaarder. Om kwaliteit te kunnen waarborgen moeten we inzicht hebben in zowel druif als wijngaard. Veel meer nog dan bij industriële wijn. Daar kan je schoonheidsfoutjes namelijk wegpoetsen en stoffen toevoegen die de houdbaarheid verhogen”.

En samen sta je sterker als het gaat om kennis vergaren en delen. Ook als je een bepaalde filosofie wil uitdragen. Daar gaat VinNatur over. Onderzoek doen naar wijn maken met respect voor het ecosysteem, samenwerking met anderen en ook steeds meer kwaliteitscontrole. “Wij vragen leden samples van hun wijnen in te sturen. Die controleren wij op pesticiden en andere toevoegingen”, vertelt Maule. “Als we iets tegenkomen dat er volgens ons niet in hoort, krijgt de betreffende producent een waarschuwing. Komt het daarna nog eens voor, kan de producent niet langer bij onze vereniging aangesloten blijven”.

Standaarden voor kwaliteit, niet voor smaak

VinNatur streeft dus tot op bepaalde hoogte naar een standaardisering van natuurlijke wijnen. “Ik hou eigenlijk niet van het woord standaardisering omdat het ook duidt op homogeniteit”, zegt Maule, “maar we vinden het wel belangrijk dat er richtlijnen zijn. Een standaard voor de kwaliteit dus, zeker niet voor de smaak. Die moet juist weer heel eigen zijn. Het vinden van een balans daarvoor blijft een zoektocht waarbij we elkaars steun goed kunnen gebruiken. Want bescherming van het ecosysteem is belangrijk, maar goede en lekkere wijn maken ook”.

Genieten van geuren, smaken en verhalen

In het kader van kennisoverdracht organiseert VinNatur verschillende evenementen. Lezingen, rondetafeldiscussies en wijnbeurzen zoals het steeds populairder wordende Villa Favorita. “We schatten het aantal bezoekers dit jaar rond de 4000”, vertelt medeorganisator Mario Plazio. “Dat is bijna 50% meer dan vorig jaar. Het is fijn om te zien dat nVinnaturiet alleen meer en meer producenten rekening willen houden met het ecosysteem, maar ook consumenten. Je ziet ook dat hier lang niet alleen importeurs en verkopers rondlopen. Veel mensen komen gewoon om te proeven,
te ontdekken en te leren wat natuurlijke wijn nu precies is”.

De Veniziaanse Villa Favorita geeft bezoekers hiervoor ruim de kans. Hondervierenvijftig standhouders bieden niet alleen hun wijnen aan, maar ook de verhalen die erachter liggen. Van filosofie tot familieweetjes, van gebruikte techniek tot informatie over de druiven. Dit alles ondersteund met foto’s van de wijngaarden, de omgeving, soms zelfs potjes met aarde om te laten zien in welke bodem de wijnstokken groeien.

Proeven in stilte

VinNatur-2016-proefkamer

Voor de diehards (vooral importeurs en journalisten), is er ook de proefkamer. Een ruimte waar elke producent twee v an zijn meest typerende wijnen zet. Bijzonder aan deze ruimte is dat er niet gesproken mag worden. De producenten zijn er hier überhaupt niet bij. Die bemannen gewoon hun stand elders in de villa. Door deze opzet wordt het mogelijk je echt te concentreren op wat je ruikt en proeft. Om de wijnen te ervaren zonder de vele prikkels die elders op de beurs heel gezellig, maar ook afleidend kunnen zijn. Soms wil je gewoon even proeven. Daarvoor is de proefkamer.

Weg van de massa

Van half tien ‘s ochtends tot in de avond wijnen proeven, kan behoorlijk vermoeiend zijn. Gelukkig is Villa Favorita omringd door prachtig groen. Voor wie behoefte heeft aan variatie, zijn hier ambachtelijke bieren, koffie, pizza, salumi en kazen te vinden. Maar gewoon even neerstrijken in de tuin is ook een zaligheid. “Het is hier veel informeler en gemoedelijker dan bij VinItaly”, verzucht een bezoeker. Hij ligt loom in het gras en tilt zijn hoofd nauwelijks op bij het spreken. “Op Vinitaly heb je ook heerlijke wijnen, maar geen sfeer. Hier heb je een leerzame ervaring, zeker, maar het is vooral ook genieten”.

VinNatur-2016-gardenVilla Favorita en het beursgebouw in Verona zijn eigenlijk nauwelijks met elkaar te vergelijken. Toch is er een belangrijk verband tussen de twee. Doordat de beurzen geografisch en in datum nabij elkaar liggen, kan VinNatur namelijk een graantje meepikken van de 150.000 bezoekers die het veel grotere Vinitaly jaarlijks aantrekt. Vooral voor importeurs is het gemakkelijk als ze niet twee keer op en neer naar Italië hoeven (hoewel sommigen dat misschien juist jammer vinden).

Tegelijkertijd ziet de organisatie hier ook een mogelijkheid tot afzetten: “Onze werkwijze is anders, de insteek ook.”, legt Angiolino Maule nog uit. “Wij willen natuurlijk graag een groot publiek bereiken. Toch zal het nooit massawerk worden, dat willen we niet. Zoveel flessen produceren onze wijnmakers niet eens. Wat we wel willen, is elkaar feedback geven, van elkaar leren, en kennis over onze producten en ons productieproces naar buiten brengen”.

 

Geef een reactie