Slow wine. Toch behoorlijk anders dan biologisch

Slow Wine

Er wordt veel gerommeld met wijn. Zowel met de ingrediënten, als met de manier waarop het gemaakt wordt. In totaal mogen er 60 chemische en niet-chemische stoffen worden toegevoegd. Jammer, want dat levert niet alleen matige smaak op, maar kan ook tot flinke hoofdpijn leiden. Veel mensen zijn namelijk gevoelig voor de chemische toevoegingen in de wijn. In ieder geval voor grote hoeveelheden ervan. Daarnaast is de productie van wijn vaak behoorlijk belastend voor het milieu. Biologisch kopen een oplossing? Niet helemaal.

Het zit namelijk zo: Een biologische wijn wordt gemaakt van biologische druiven. Er worden wel bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar over het algemeen zijn die natuurlijk van oorsprong. Fijn, maar het keurmerk ‘biologisch’ zegt verder niets over hoe van de druif wijn wordt gemaakt.

Een beetje bio

Biologische wijn
Biologische wijn

Neem dit EU-keurmerk als voorbeeld. De meeste biologische producten die wij (ver)kopen, zijn hiervan voorzien. Je kunt er vanuit gaan dat de ingrediënten van zo’n product tenminste 95% biologisch zijn. Maar bij biowijnen is het bijvoorbeeld wel toegestaan dat:

 • De oogst mechanisch gebeurt (waarbij druiven vaak beschadigd raken)
 • Het gistingsproces op gang wordt gebracht met industriële gisten (terwijl de gisting ook natuurlijk kan gebeuren)
 • Er smaakversterkers worden toegevoegd
 • Er extra sulfieten, zuren en tannines bij de wijn worden gedaan.

Biologische druiven dus, maar niet noodzakelijk een natuurlijk proces.

Liever natuurlijk?

Sommige wijnmakers (en liefhebbers) zijn hier niet zo blij mee. Ze vinden het jammer dat de kwaliteit achteruit gaat, maar ook dat zo’n oude ambacht steeds commerciëler wordt. Want waarom zou je willen dat alle wijnen hetzelfde smaken? Waarom niet de natuurlijke druif tot zijn recht laten komen? Waarom zou je geen gebruik maken van wat de omgeving te bieden heeft? Tegen de standaardisering van wijn en uitbuiting van het milieu, is een steeds vaker gehoord credo, vooral vanuit de Slow Wine.

Slow Wine hanteert dezelfde principes als Slow Food: Buono, Pulito, Giusto. De Slow Wine, of natuurlijke wijnen, worden dan ook anders geproduceerd dan commerciële wijnen. Aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en behoud van eigen identiteit. Daarmee gaan ook bepaalde methoden van landbouw en veeteelt gepaard. Met name respect voor, en het ritme van de natuur zijn belangrijk. Hoe uit zich dat in de praktijk? Dat kan per wijnmaker verschillen. Toch zijn er een aantal overkoepelende kenmerken:

 1. De wijnmakers zijn relatief kleine, onafhankelijke wijnproducenten.
 2. De wijnmaker heeft de intentie om natuurlijke wijn te maken en is bereid daarin risico te nemen.
 3. De maker van Slow Wine teelt het liefst zelf zijn eigen druiven.
 4. De druivenrassen die worden gebruikt zijn vooral inheemse soorten, de lokale variëteiten in een bepaalde regio.
 5. De handgeplukte, biologische druiven die gebruikt worden komen uit wijngaarden waar geen kunstmatig gemaakte chemische stoffen zoals onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
 6. De wijnmaker volgt het natuurlijke beloop in het maken van de wijn. In het proces van wijn maken worden geen middelen toegevoegd die de kleur, geur of smaak corrigeren.
 7. Als sulfiet wordt gebruikt om te conserveren, dan is dat alleen op het moment van bottelen en slechts in een minimale dosis.
 8. De gisting start spontaan met natuurlijk gistcellen die van nature op de druif zitten.
 9. De wijnen zijn over het algemeen niet gefilterd of geklaard.
 10. De wijnen zijn uitdrukking van de maker van de wijn, weerspiegelen het terroir, de culturele context en traditie.

Het uiteindelijke product? Unieke wijn met ziel, eigen identiteit en stevig karakter. Dat betekent trouwens niet dat elke wijn voor iedereen lekker is. Juist door de uitgesproken smaken, zijn het geen allemansvriendjes. Dat heb je bij mensen met sterke karakters vaak ook. Niet iedereen kan ermee overweg. Maar de vriendschappen die ontstaan, zijn echt, diepgaand en interessant.

Is Slow Wine duur?

Slow Wine vind je niet in de supermarkt en ook niet voor een paar euro. Het aantal geproduceerde flessen per jaar is namelijk beperkt. En door de tijd en aandacht die in het produceren gaat zitten, zijn de prijzen ook iets hoger. Maar je kan ze wel vinden voor onder de tien euro. Tussen de tien en twintig wordt het al gemakkelijker. In nog hogere prijsklassen is er natuurlijk ook vanalles beschikbaar. Vaak zul je trouwens wel zien dat de prijzen van Slow Wine eerlijk zijn en in verhouding staan met het werk en de zorg van de wijnmakers. Kwaliteit boven kwantiteit, zoals overal in Slow.


Zou je graag meer willen weten over natuurlijke wijnen? Interviews willen zien met Italiaanse wijnmakers of verslagen lezen van proeverijen? Laat dan je emailadres achter zodat ik een seintje kan geven als het online komt.


Wat zijn jullie ervaringen met Slow wine?

 

2 Comment

 1. […] Op Vinitaly zijn wijnhuizen ingedeeld per streek of per organisatie. Er is bijvoorbeeld een Piemonte hal, één voor Toscane, Lazio, Sardinië en ga zo maar door. Maar er is ook een sectie voor ViVit, waar alleen producenten staan die ambachtelijk produceren. Met aandacht voor transparantie, authenticiteit en persoonlijkheid. Of Vinitaly bio. Een tentoonstelling van biologische wijnen […]

 2. […] is een wijnbeurs, maar ook een vereniging van wijnmakers die zich toeleggen op het produceren van natuurlijke wijnen. Wijnen gemaakt met minimale technologische interventie op het land, in de druif en in de wijn […]

Geef een reactie