Een bezoek aan Vinitaly 2016, de grootste wijnbeurs van Italië

Vinitaly 2016

Drie miljoen voetbalvelden en 2000 olympische zwembaden

Al meer dan 2800 jaar lang worden er wijnen gemaakt in Italië. Niet gek dus dat de oude Grieken het Enotria noemden: het land van de wijn. En dat klopt nog steeds. Officieel staan er zo’n 350 verschillende druivensoorten geregistreerd (hoewel de Italianen zelf ook wel van 2000 soorten spreken). Ongeveer anderhalf miljoen hectare aan wijngaarden, verspreid over 20 regio’s. Een totale oppervlakte die vergelijkbaar is met drie miljoen voetbalvelden.

Volgens het OIV (The International Organization of Vine and Wine), resulteerde dat in 2015 in 48,9 miljoen hectoliter Italiaanse wijn. Dat is nog meer dan Frankrijk (47,4 hl). Daar kun je bijna 2000 olympische zwembaden mee vullen. Nu zit daar heel wat commerciële wijn bij, die weinig uitdrukking geeft aan de authentieke Italiaanse cultuur en het terroir (de lokale omstandigheden waaronder een wijn tot stand komt zoals bodem, klimaat, druivensoort, ligging, etc.). Maar er is in Italië ook zoveel heerlijks te vinden. Hoe kunnen we die pareltjes eruit halen?

Vinitaly als spiegel van de Italiaanse wijnrenaissance

Producenten bezoeken en gewoon hun wijnen proeven is een goede strategie om lekkere wijnen te kunnen vinden. Om dit op een wijnbeurs te doen is heel efficiënt. En vanwege de vergelijkingsmogelijkheden ook heel interessant. Het merendeel van de Italiaanse wijnproducenten is jaarlijks te vinden op de grootste wijnbeurs van Italië: Vinitaly. Meer dan 4000 stands en zo’n 150.000 bezoekers komen samen in het beursgebouw van Verona.

Dit jaar gebeurt dat voor de vijftigste keer. “Een teken dat de Italiaanse wijnrenaissance een feit is”, zegt Maurizio Danese, voorzitter van Veronafiere. “Dat is heel positief voor Italië, want wijn is niet alleen een product waar men over de hele wereld van kan genieten, het is ook een uitdrukking van geschiedenis, cultuur en civilisatie […] zowel qua export als toerisme biedt een dergelijke renaissance veel economische en culturele mogelijkheden”.

Orde in de chaos: van streek tot organisatie

Op Vinitaly zijn wijnhuizen ingedeeld per streek of per organisatie. Er is bijvoorbeeld een Piemonte hal, één voor Toscane, Lazio, Sardinië en ga zo maar door. Maar er is ook een sectie voor ViVit, waar alleen producenten staan die ambachtelijk produceren. Met aandacht voor transparantie, authenticiteit en persoonlijkheid. Of Vinitaly bio. Een tentoonstelling van biologische wijnen

Alles zien op zo’n beurs is onmogelijk, maar als je weet waar je naar op zoek bent, is een bezoek heel waardevol. En lekker natuurlijk. Ook voor producenten is het jaarlijkse evenement erg belangrijk. “Hier kunnen we oDa_Franco_AVITAnze nieuwe jaargangen laten proeven”, zegt Francesco De Franco van ‘A VITA, een onafhankelijke wijnmaker uit Calabria. De Franco maakt natuurlijke wijnen van de druif Gaglioppo. “We hadden ook een stand kunnen huren bij ViVit, maar wij hebben ervoor gekozen om in de ‘Calabria’ hal te gaan staan. Hier konden we namelijk met de wijnmakers van de appellatie Cirò bij elkaar blijven. Vorig jaar stonden we verspreid. Maar we produceren op een vergelijkbare manier en zijn er ook achter gekomen dat we samen eigenlijk veel sterker staan op zo’n grote beurs”. Wanneer je je aansluit bij een streek in plaats van een organisatie ligt de nadruk dus niet noodzakelijk op het product of de productiewijze, maar ook op de uitdrukking van lokale cultuur”.

“Voor mij is het juist belangrijk de nadruk te leggen op het natuurlijk produceren”, vertelt Luigi Carmelitano, een jonge wijnmaker uit Basilicata. Er wordt zoveel gerommeld met wijn, daar willen wij expliciet tegenin gaan. Daarom hebben wij ervoor gekozen om bij Vivit te gaan staan. De mensen die hier aan onze stand komen zijn bewust op zoek naar ambachtelijke wijnen. Wij staan trouwens niet alleen op Vinitaly, maar ook op Vinnatur, een veel kleinere wijnbeurs in Vicenza waar alleen maar producenten staan die natuurlijke wijn maken. De beurzen hebben overlap, dus mijn zus Elisabetta en ik wisselen elkaar dan af”.

vinitaly-bioOver ontdekken, proeven en samenwerken

Hoewel een aantal bezoekers naar Vinitaly komt om gewoon van de wijnen te genieten, is het merendeel van de aanwezigen daar vanuit professioneel oogpunt. Denk bijvoorbeeld aan journalisten, sommeliers en importeurs. Zo ook Olga Haveman, importeur van Slow Wine. “Een dergelijke beurs is ontzettend groot en er is van alles te vinden dat voor ons minder interessant is”, vertelt ze. “Veel is namelijk commercieel en industrieel en we importeren alleen maar natuurlijke wijnen uit Italië. Maar tegelijkertijd is het ook een buitenkans omdat een groot deel van onze producenten hier aanwezig is”.

“Voordat we beginnen met het importeren van een wijn, bezoeken we altijd eerst de producent zelf”, vervolgt Haveman. “We kunnen dan de wijngaarden zien, een kijkje nemen bij de productie, wijnen proeven in hun natuurlijke omgeving. Maar vooral ook de producent en zijn of haar verhaal leren kennen. Helaas kunnen we dit niet elk jaar opnieuw doen, terwijl we wel het liefst persoonlijk contact houden. En we uiteraard de nieuwe jaargangen willen proeven. Tijdens Vinitaly hebben we de mogelijkheid onze producenten weer zien, in gesprek te gaan en te ontdekken wat het afgelopen jaar heeft gebracht. Als er dan nog tijd over is, gaan we ook op zoek naar nieuwe producenten en maken we met hen afspraken om later in het jaar hun wijnbedrijf te bezoeken”.


 

Updates en artikelen graag in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor de Slow Enzo nieuwsbrief


 

Hebben jullie Vinitaly wel eens bezocht? Wat waren jullie ervaringen/indrukken?

Geef een reactie