Convivia, Ark van de Smaak en Presidia. Sorry, wat?

Slow Food

De Slow beweging is breed. En aan de basis zijn de principes heel begrijpelijk. Liever kwaliteit dan kwantiteit en een stap weg van tijdsarmoede. Meer tijd voor wat we belangrijk vinden. Maar Slow Food, een wereldwijde organisatie met steeds meer subdomeinen, heeft veel aan eenvoud ingeboet.

Het is ook wel begrijpelijk, vooral omdat de organisatie veel wil bereiken. Toch wordt er met termen gegooid die voor de minder-ingewijden misschien niet altijd even begrijpelijk zijn. Convivia, Ark van de Smaak en Presidia. Ecogastronomie, Chefs Aliantie en Terra Madre. Snap jij het nog?

Even terug naar de basis dus. Buono, pulito e giusto, zegt Slow Food zelf. Gewoon lekker, puur en eerlijk. Slow Food bedoelt hiermee dat het eten goed moet smaken, maar dat het ook zonder schade voor het milieu en onze gezondheid moet worden gemaakt. En dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen. Vergelijkbaar met biologisch en fairtrade, maar nog een stapje verder. Het is namelijk een filosofie, niet alleen een certificering. Deze principes worden door Slowfood ook uitgedrukt met de term Ecogastronomie.

De overgebleven termen worden eigenlijk vooral gebruikt voor organisatorische aspecten. De Chefs Alliantie bijvoorbeeld is vereniging van koks die hun dagelijks werk vormgeven rond de principes van Slow Food. Gewoon koken met lokale en duurzame producten. Maar vaak ook aan de gasten vertellen waar de ingrediënten vandaan komen en wat het verhaal achter de productie is.

Het soort producten waar deze chefs mee koken zijn vaak op opgenomen in de Ark van de Smaak. Dit is een project dat in 1996 is opgezet door Slow Food om (voedsel)biodiversiteit te behouden en te herstellen. Door de vloedgolf van massaproductie en import dreigen namelijk veel traditionele en regionale voedselproducten te verdwijnen. Hier wil Slow Food een stokje voor steken. Net zoals dat Noach met zijn ark dieren beschermde tegen uitsterving.

Italië heeft tot nu toe het meeste aantal producten in de Ark van Smaak: 648. Maar ook Nederland (64) en België (26) doen mee. Denk bijvoorbeeld aan traditionele broodsoorten, oude groente- en fruitsoorten, zeldzame vee rassen, boerenkazen, appelstroop, ambachtelijke vleeswaren, en bijzondere vissen en schaaldieren. Omdat Slow Food erkent dat we samen sterk staan, werken producenten van een bepaald product vaak samen in productie en promotie. Zo’n samenwerkingsverband heet een Presidium.

Slow Food is een mondiale beweging. Het is weliswaar tegen standaardisering en legt de nadruk op lokale producten en kleinschaligheid. Maar het profiteert ook van de mogelijkheden die globalisering biedt. Zo brengt het internationale Terra Madre netwerk (moeder aarde) voedselliefhebbers, activisten, producenten, journalisten, maatschappelijke organisaties, koks en academici bij elkaar. Soms virtueel, soms ook fysiek. Om het jaar wordt er bijvoorbeeld in Turijn het Terra Madre Salone del Gusto georganiseerd. Een beurs met deelnemers van over de hele wereld. Hier kun je bij honderden stands en eetkraampjes proeven van diverse producten. Daarnaast zijn er workshops, lezingen en proeverijen, en staan inhoudelijke thema’s als milieuvriendelijk produceren en traditionele productiewijzen centraal.

Het hele jaar door worden er ook regionale bijeenkomsten georganiseerd. Het sociale aspect staat namelijk hoog in het vaandel bij Slow Food. Lokale activiteiten voor leden worden vaak georganiseerd door een Convivium (Latijn voor feestelijk tafelgezelschap). Nederland telt er inmiddels Twintig. Consumenten en producenten uit een regio kunnen elkaar leren kennen tijdens bijvoorbeeld kookworkshops, diners, proeverijen en excursies. Want bij willen dragen aan een beter wereld is nobel. Maar samen gezellig eten en te drinken is ook belangrijk.

Updates en artikelen graag in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor de Slow Enzo nieuwsbrief

Krijg je door dit artikel een beter beeld van wat Slow Food doet en waar het om draait? Mis je iets? Laat het me gerust weten.

 

 

 

2 Comment

  1. […] Wine hanteert dezelfde principes als Slow Food: Buono, Pulito, Giusto. De Slow Wine, of natuurlijke wijnen, worden dan ook anders geproduceerd dan […]

  2. […] op zoek geweest naar de beste ingrediënten. Al helemaal sinds ik in aanraking ben gekomen met Slow Food. Als overkoepelende beweging doet Slow Food veel goeds, maar een van de meest interessante aspecten […]

Geef een reactie