Tijd voor Apericena, een nieuwe Italiaanse traditie

Apericena

Italianen vinden hun tradities ontzettend belangrijk. Zelfs al bestaat het Italië zoals wij dat kennen pas 155 jaar. Vóór die tijd was de verdeling grofweg Noorden, Midden en Zuiden. Een verdeling die eigenlijk nog steeds bestaat. Ook op culinair vlak. Zelfs de houding ten opzichte van eten kan verschillen. Snellere maaltijden tussendoor in de drukke noordelijke steden, tot uitgebreide zondagse lunch en 2 dagen durende huwelijksdiners in het zuiden. Toch is er een traditie die plaatsvindt van Noord tot Zuid. Tijd voor Aperitivo.

Borrelen aan het hof

Het Aperitief is ouder dan Italië zelf. Dit jaar viert het zijn 230e verjaardag. In 1786 vond Antonio Benedetto Carpano namelijk een nieuw opkikkertje uit: Vermouth. Vittorio Emanuele II was zo dol op de bittere smaak ervan, dat hij het uitriep tot de officiële hof-drank. De eerste aperitivo-bars dateren van niet lang daarna. Ongeveer vanaf 1800. In die tijd ontstonden er in steden als Firenze, Milano en Torino namelijk een ware café-hype. Sindsdien is het Aperitivo steeds populairder geworden. Vanaf de jaren ’90 werd het zelfs erkend als een belangrijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. En de klassieke vermouth of een glaasje wijn? Dat is gaandeweg veranderd in een uitgebreide cocktaillijst.

Meer dan Happy Hour

Aperitivo doet je misschien denken aan Happy Hour. En het komt er inderdaad bij in de buurt. Maar het is zoveel meer dan dat. Bufetten in plaats van pinda’s en chips, en veeldrink kortingen zijn er niet. Het is ook zeker geen gebruik om dronken te worden met collega’s (che brutta figura!).

Italianen beginnen meestal met aperatieven rond Nederlandse etenstijd. In het Noorden vanaf 6 uur, in het Zuiden vaak zelfs rond 8. Binnen in een volle bar of buiten in de warmgekleurde avondzon. Een drankje, iets te knabbelen, tijd om met vrienden bij te kletsen of met collega’s na te bespreken.

Apericena: omdat dineren soms niet meer nodig is

Over het algemeen is lunch is in Italië de meest uitgebreide maaltijd. Mijn maag is inmiddels gewend aan een warme maaltijd midden op de dag. Maar om dan laat op de avond ook nog zwaar te dineren, is voor mij teveel van het goede. Maar maaltijden overslaan? Dan doen we in Italië niet.

Mijn favoriete variant van het Italiaanse aperitief is dan ook Apericena. Een samenvoeging van de woorden aperitivo en cena (avondeten). Een uitgebreidere versie waarbij je niet alleen wat hapjes bij je cocktail krijgt, maar ook uitgebreid kunt genieten van bruschette, pizza, salami, prosciutto, gegrilde groenten, gevulde eieren, pasta’s en andere heerlijkheden waarmee de buffetten zijn versierd.

Soms zijn Italiaanse tradities dus beweeglijker dan we denken. Apericena is in de afgelopen jaren namelijk steeds populairder geworden. Vooral onder de jongeren die niet altijd even veel te besteden hebben. Een drankje kost vaak tussen de 6 en 10 euro, maar dit is inclusief eten. Daar kom je bij een restaurant niet mee klaar. Maar het is vooral ook de sfeer die zo aantrekkelijk is. Gezellig samen zijn, genieten en zo uitgebreid aperitieven dat dineren niet eens meer nodig is.


Updates en artikelen graag in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor de Slow Enzo nieuwsbrief

Geef een reactie